Polaroid camera’s zijn hip! Daarom zet ik in dit artikel 10 handige en creatieve tips voorPolaroid fotografie op een rijtje. Zo wordt het fotograferen met een instant camera nog leuker en makkelijker. Neem dus snel een kijkje en ga daarna zelf aan de slag.
Inhoudsopgave
10xPolaroid fotografie tips
Foto’s maken met eenPolaroid camera is altijd een goed idee. Vooral tijdens speciale momenten zoals bij een bruiloft, op een tof festival of tijdens een dagje pretpark. Maar het is ook leuk om direct herinneringen te maken om weg te geven. Bijvoorbeeld aan de kraamvisite die langskomt om je kindje te bewonderen. Met de tips in dit artikel hoeven je foto’s nooit meer te mislukken.
Tip 1: Leer jePolaroid camera kennen
De eerste stap naar goede foto’s is altijd de kennis van je apparatuur. En dat is voor eenPolaroid camera niet anders. Ieder model is anders en heeft andere functies, dus bekijk jouw camera goed en ontdek wat ieder knopje of schuifje doet. Kun je de flits zelf reguleren? Zijn er mogelijkheden qua belichting? Kan ik de analoge camera koppelen aan een app voor extra functies? Hoe beter je je camera begrijpt, hoe makkelijker het is om het beeld in je hoofd te vertalen naar een goede fotoafdruk!
Heb je de handleiding van je camera niet meer. Bijvoorbeeld omdat het een oud model is dat je van iemand hebt gekregen? Kijk dan of er blogposts of Youtube filmpjes zijn die de camera stap voor stap uitleggen.
Tip 2: De juiste afstand tot je onderwerp
Een veelgemaakte fout bijPolaroid fotografie is een verkeerde afstand nemen tot je onderwerp. Waar je met je smartphone of digitale camera vaak van dichtbij kunt scherpstellen, gaat dat bij een Polaroid camera meestal niet. Houd voor de zekerheid altijd circa 50 centimeter afstand aan tussen de camera en je onderwerp.
Maar te veel afstand is ook niet goed. Hoe verder je onderwerp weg is, hoe minder gedetailleerd hij op foto wordt gevangen. Een uitgestrekt landschap is daarom niet persé een goed onderwerp voorPolaroid fotografie. Gebruik hem vooral voor duidelijke onderwerpen zoals mensen, dieren, architectuur en stadsgezichten.
Tip 3: Toffe composities in jePolaroid fotografie
Heb je de technische kant van de Polaroid camera onder de knie? Dan is het tijd om jezelf creatief uit te dagen. Maak je foto’s bijvoorbeeld eens vanuit een andere hoek.
Kies een standpunt laag bij de grond om je onderwerp een heroïsche uitstraling te geven. Je onderwerp oogt op deze manier namelijk een stuk groter en krijgt langere benen. Daar kun je mee spelen in het verhaal dat je met je foto wilt vertellen. Kies je juist voor een vogelperspectief (foto van een hoog standpunt gemaakt)? Dan zie je minder omgeving en meer grond. Vooral de bovenkant van het onderwerp zal een groot deel van je foto innemen. Probeer het zelf eens uit en zie het verschil!
Lees ook: Compositie in fotografie: de regel van derden en de gulden snede
Tip 4: Probeer verschillende films uit
Zoals je weet werkt Polaroid fotografie met films. De films komen in een cassette die je in je camera schuift. Iedere keer dat je een foto maakt wordt er 1 film belicht, die vervolgens uit de camera komt rollen. Eventjes wachten en je foto wordt langzaam zichtbaar.
Maar niet iedere film is gelijk. Verschillende type Polaroid camera’s hebben ook verschillende mogelijkheden qua films. De meest standaard films zijn de kleurenfilm en de zwart-wit film. Maar er zijn ook cassettes waarbij het kader om de film voorzien is van leuke kleurtjes en verloopjes. Of misschien wil je wel een zwart kader? Neem zeker een kijkje in de Polaroid Shop om te zien welke mogelijkheden jij hebt qua instant films.
Tip 5: Tegenlicht = lastig
De vijfde Polaroid fotografie tip gaat over zonlicht. Tegenlicht om precies te zijn. Waar je telefoon een HDR functie heeft en je de schaduwen van je digitale foto’s in de nabewerking kunt oplichten, gaat dat bij jePolaroid foto’s niet. Vol tegen de zon in fotograferen is daarom geen goed idee. De kans is groot dat je foto niet uitpakt zoals jij graag zou willen.
Wil je toch foto’s maken terwijl de zon fel in je lens schijnt? Probeer de zon dan een beetje te blokkeren. Bijvoorbeeld door hem door de bladeren van een boom door te laten schijnen. Hiermee verklein je de zon en zul je minder last hebben van het felle tegenlicht.
Tip 6: Optimaal resultaat van je films
Wist je dat je instant films de beste kwaliteit leveren wanneer ze koel bewaard worden? Zeker in de zomer is het belangrijk om je films op een droge en koele plek te bewaren zodat de chemische stoffen stabiel blijven. De koelkast is dus een ideale plek! Haal de films uit de koelkast wanneer je ze wilt gebruiken en laat ze vervolgens een uurtje opwarmen op kamertemperatuur.
Ook de ontwikkeling van je foto’s is temperatuurafhankelijk. Bij temperaturen boven de 28 graden zullen je foto’s een warmere gloed krijgen. De beste condities voor het ontwikkelen van je foto’s zijn tussen de 13 en 28 graden Celcius.
Tip 7: Niet shaken!
Hoor jij nu ook meteen het liedje van OutKast in je hoofd? Dat snap ik, want de zin ‘Shake it like a Polaroid picture’ is overal bekend. Maar wist je dat het helemaal niet klopt dat je met de film moet wapperen om hem te laten ontwikkelen? Dat is namelijk helemaal niet goed voor je foto! Een belangrijke tip dus wanneer je met Polariod fotografie aan de slag gaat.
Het beste is om je ontwikkelde foto direct om te keren zodat er geen licht meer bij kan. De foto is in de eerste seconden namelijk nog steeds gevoelig voor licht, en dit beïnvloed het resultaat van je foto. Leg hem dus op z’n kop op een koele plek en keer hem pas om als de ontwikkeling klaar is.
Tip 8: Digitale functies voor Polaroid camera’s
Ja, je leest het goed. Niet alle Polaroid camera’s zijn 100% analoog. Sommige camera’s maken analoge foto’s maar zijn via een app in te stellen, zoals de Polaroid Now+. Gebruik de Polaroid mobile app voor meer creatieve opties zoals lightpainting, double exposure of het instellen van het diafragma. Op deze manier heb je onbeperkte creatieve mogelijkheden voor het maken van Polaroid foto’s.
Maar er zijn ook echt digitale Polaroid camera’s zoals de Polaroid POP. Deze camera heeft een digitaal scherm waarop je je foto’s eerst kunt zien voordat je ze afdrukt. Je kunt ze hier ook nog wat bewerken, leuke stickers en icoontjes toevoegen en kaders kiezen. Lees ook mijn review over de Polaroid POP camera.
Tip 9: Blijvende herinneringen metPolaroid fotografie
Wat doe je met de Polaroid foto’s die je hebt gemaakt? Daar zijn heel veel leuke mogelijkheden voor. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale Polaroid fotoboeken waar je de afgedrukte films makkelijk in kunt bewaren. Maar je kunt ze ook inlijsten en op een kastje zetten, of er een collage op de muur mee maken. Op internet zijn honderden leuke DIY’s te vinden voor het verwerken van je Polaroid foto’s in je interieur.
Tip 10: Wees creatief
De laatste Polaroid fotografie tip die ik je wil geven, is om al het bovenstaande weer een beetje te vergeten. Ja, je leest het goed, houd je niet al te veel bezig met de technische mogelijkheden en instellingen van je camera maar zorg er vooral voor dat je plezier maakt. Je foto’s zullen altijd leuker zijn wanneer je een fijne tijd had tijdens het maken. Het resultaat is niet het belangrijkste van Polaroid fotografie. Het gaat net zo veel om de weg er naartoe én om de fijne herinneringen die je hebt wanneer je een foto terugziet.
Wil jij na aanleiding van deze tips zelf met Polaroid fotografie aan de slag? Bekijk de huidige camera’s, films en accessoires op Polaroid.com. Alvast veel plezier gewenst!
Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Polaroid.
Evelien // Fotografille
Hoi, ik ben Evelien, een enthousiaste fotograaf uit Tilburg met jaren ervaring op zak. Ik ben gek op het vastleggen van de natuur en de magie van theater. Op Fotografille.nl wil ik zowel beginners als gevorderden inspireren om nog meer uit hun fotografie te halen. Ik deel graag mijn kennis en tips om je te helpen jouw fotografie-skills naar een hoger niveau te tillen!