Nuklearna medicina - PET/CT dijagnostika (2024)

PET/CT centar Poliklinike Medikol u Zagrebu prvi je centar za dijagnostiku tumorskih bolesti te vrste u Hrvatskoj. Centar je započeo s radom 19. studenog 2007. godine.

PET/CT dijagnostika

PET/CT je jedna od najsuvremenijih i najosjetljivijih neinvazivnih nuklearnomedicinskih dijagnostičkih metoda današnjice. PET (pozitronska emisijske tomografija) daje nam prikaz intenziteta nakupljanja glukoze u stanicama, tj. metaboličku aktivnost tkiva i organa. CT (kompjutorizirana tomografija) pokazuje pak anatomiju i izgled organa. Stoga, kombinacija PET-a i CT-a daje istovremeno informacije i o funkciji i o izgledu tkiva i organa u cijelom organizmu.

Upravo je to prednost PET/CT-a spram drugih morfoloških pretraga, tj. CT-a. Ujedno je i smjernica liječniku koji upućuje bolesnika na pretragu da odabere najbolji, tj. najadekvatniji postupak liječenja kod bolesnika s malignim, srčanim i neurološkim oboljenjima. Prednost PET/CT-a je i što se jednim snimanjem u vidnom polju obuhvati i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment. Dakle, umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijenta iziskuju značajno dulje vremena te dijagnostiku na više različitih mjesta. Uz vrijeme kao iznimno važan čimbenik, s obzirom da je bolesnicima i njihovim liječnicima u interesu što prije obaviti pretragu kako bi mogli započeti ili nastaviti s daljnjim liječenjem.

Indikacije za PET/CT

PET/CT se primarno rabi kod ljudi s različitim malignim oboljenjima. Primjenjuje se u dijagnostici bolesti, dijagnostici nepoznatog primarnog tumora, kliničkom praćenju bolesnika, procjeni proširenosti bolesti i učinka liječenja. Također se koristi u prognozi i praćenju tijeka i ishoda bolesti te odgovora na različite medikamentozne, kirurške ili neuroradiološke postupke. PET/CT rabimo i nakon završenog liječenja u svrhu otkrivanja ostatne bolesti, otkrivanja recidiva, odnosno povrata bolesti i metastaza te kao pomoć pri određivanju polja zračenja.

Nalaz se analizira vizualno, ali i kvantitativno. Intenzitet akumulacije radiofarmaka u tkivima se prema određenim poznatim, unaprijed definiranim parametrima nakon kompjutorske obrade može i izmjeriti. To značajno povećava objektivnost pretrage. Uz to omogućuje usporedbu nalaza napravljenih u različito vrijeme kod istog bolesnika, čime se može pratiti učinak liječenja.

Indikacije za PET/CT su i pojedina neurološka oboljenja

Primjerice, preoperativna obrada medikamentno rezistentne epilepsije, procjena gubitka pamćenja i neuroloških ispada u bolesnika s demencijom. Osobito u tzv. diferencijalnoj dijagnostici, npr. za razlikovanje Alzheimerove bolesti od drugih oblika demencije, te poremećaji kretanja.

PET/CT ima i primjenu u kardiologiji, za procjenu stupnja ishemije i hibernacije, vijabilnosti srčanog mišića te mogućnosti oporavka srčane funkcije. Također, u pacijenata kod kojih su rezultati drugih dijagnostičkih testova, uključujući i druge nuklearno-medicinske pretrage, nejasni. Koristi se i u dijagnostici vaskulitisa, upalnih promjena velikih krvnih žila, u kontrolnim obradama pacijenata s aortalnim aneurizmama nakon kirurškog zahvata te kod sumnje na infekciju grafta, i kod febrilnih stanja kojima se unatoč svoj drugoj učinjenoj dijagnostičkoj obradi ne može naći uzrok.

Indikacije za PET/CT su temeljene na znanstvenim činjenicama, tj. na jasno utvrđenim dokazima koji potvrđuju korist pretrage za bolesnike glede procjene stadija i stupnja proširenosti bolesti. Time onda i mogućnosti primjene najadekvatnijeg oblika liječenja te poboljšanja prognoze, ishoda same bolesti. Hrvatsko društvo za nuklearnu medicinu redovito prati smjernice i drugih europskih društava te daje prijedloge za ažuriranje indikacija, sukladno trenutačnoj situaciji i dostupnim radiofarmacima u Hrvatskoj.

U rutinskoj dijagnostici glavnina PET/CT pretraga se radi s F-18-fluorodeoksiglukozom (F-18-FDG), koji se od 2010. godine proizvodi u Hrvatskoj u Zagrebu, u tvrtki Ruđer Medikol ciklotron d.o.o.

Osim PET/CT-a s FDG-om u PET/CT Centrima moguće je obaviti i PET/CT s F-18-fluorokolinom (F-18-FCH). To se radi primarno kod bolesnika s karcinomom prostate.

Navedene pretrage je temeljem ugovora s HZZO-om moguće obaviti na uputnicu. Poliklinika Medikol je ugovorna ustanova HZZO-a za PET/CT dijagnostiku, a prema indikacijama i sukladno općim uvjetima korištenja PET/CT pretrage odobrenog od Povjerenstva za PET/CT Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Osim u Zagrebu, PET/CT Centri Poliklinike Medikol nalaze se u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Novi PET/CT Philips Vereos uređaj

Nastavljajući svoj rad kao ugovorni partner HZZO-a u službi javnog zdravstva Republike Hrvatske, a za dobrobit pacijenata, početkom ožujka 2020. godine je u PET/CT centru Zagreb završena zamjena prethodnog uređaja s najsuvremenijim PET/CT Vereos aparatom. PET/CT Centar Zagreb i PET/CT Centar Osijek su postali Philipsovi referentni PET/CT centri za zemlje srednje i istočne Europe. Krajem 2020. godine novi uređaj je instaliran i u PET/CT Centru Split. Ponosimo se i novim PET/CT uređajem u Podružnici Rijeka (PET/CT Centar Rijeka) i u Podružnici Osijek (PET/CT Centar Osijek).

Bolja rezolucija slike, manja doza zračenja i kraće vrijeme snimanja!

U usporedbi s uređajima prethodne generacije, PET/CT Philips Vereos uređaj ima bolju rezoluciju slike. Time se može vizualizirati i kvantificirati metabolička aktivnost u vrlo sitnim lezijama, a to je od iznimne važnosti za točnu dijagnostiku. Također, jednaka dijagnostička pouzdanost i sigurnost se može postići sa značajno manjom dozom radiofarmaka,. Što umanjuje dozu zračenja koji primi pacijent tijekom pretrage. Poboljšane karakteristike novog uređaja omogućuju i bitno kraće vrijeme snimanja. To je dobrobit za svakog pacijenta ponaosob, dok istovremeno smanjuje vrijeme čekanja jer sukladno navedenom veći broj pacijenata može obaviti pretragu u jednom danu.

Nuklearna medicina - PET/CT dijagnostika (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5331

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.